fbpx

FLEG FUDBAL (AMERICKI FUDBAL BEZ KONTAKTA)

ŠTA JE TO FLAG?

Fleg (‘’flag’’ – zastava eng.) fudbal je beskontaktna verzija Američkog fudbala. U ovoj verziji Američkog fudbala, koji igraju ravnopravno muški i ženski igraći, nema blokiranja, obaranja igraća, ni šutiranja lopte. Igra se između dva tima sa po 5 igrača na terenu. Oba tima imaju priliku da napadaju i napreduju sa loptom preko terena bilo trčanjem, bilo pasom, a ekipa koja postigne više poena je pobednik na kraju. Umesto rušenja, da bi se igrač zaustavio skidaju se zastavice koje svaki igrač nosi na kaišu oko struka. Ekipa koja napada ima 4 pokušaja da dodje do pola terena, a zatim jos četiri da dođe do “end zone” i postigne poene. Ukoliko u tome ne uspeju, loptu dobija protivnička ekipa.

TEREN I POENTIRANJE

Teren je pravouganog oblika, ukupne dužine 70 jardi. Jedna jarda je približno jednaka jednom metru (91,5 cm). Teren se sastoji od dve polovine  po 25 jardi  i 2 ‘’end zone’’ od po 10 jardi. End Zona je zadnji deo terena u kome se postižu poeni. Širina terena je između 25 i 30 jardi. Poeni se mogu postići utrčavanjem u End Zonu sa loptom ili hvatanjem lopte u End Zoni, to se zove Touchdown i vredi 6 poena. Nakon postizanja Touchdown-a, ekipa koja napada može da bira da li ce Extra Poen ‘’Konverziju’’, izvesti sa 10 jardi pasom ili trčanjem, za 2 pona, a ukoliko se opredele da izvedu loptu sa 5 jardi, to mogu uraditi samo pasom za 1 poen, jer je sa te udaljenosti  postizanje poena trčanjem zabranjeno.

VREME

Utakmice se igraju u dva poluvremena po 20 minuta sa pauzom od najmanje 2 minuta između poluvremena. Oba tima imaju po dva tajmauta u poluvremenima koji traju po 60 sekundi.

OPREMA

Lopta kojom se igra Fleg fudbal je nešto manja, ‘’Junior size’’, u odnosu na loptu za fudbal sa kontaktom, ‘’Senior Size’’. Ekipe pored dresova moraju imati i zastavice (flag eng.). Po jedna zastavica se nalazi na oba kuka igrača. Skidanjem zastavice sa pojasa protivničkog igrača, prekida se akcija i sa tog mesta kreće nova akcija.